Baanwielrennen?

Met een snelheid van zo’n 50 km p/u door de bocht! Op een speciaal daarvoor aangelegde baan zorgen juist de bochten ervoor dat de snelheid van de renners hoog blijft. ‘Het in rondjes blijven draaien’ krijgt met deze snelheidssport een heel nieuwe betekenis. Tactiek en techniek bepalen je prestatie.

Wat is het?

Baanwielrennen doe je op een speciale baan met aan de lange zijden rechte stukken tussen 37 en 100 meter, oplopend van 4 tot 13 graden.
Binnen de baansport zijn er veel verschillende onderdelen: zesdaagsen, koppelkoersen, tijdritten, scratch, sprint, keirin, puntenkoers, duurraces en (ploegen)achtervolging. In elk onderdeel speelt tactiek, maar ook techniek een super belangrijke rol. Uiteindelijk gaat het er om wie als eerste de finish haalt of de meeste punten behaalt.

200 meter tijdrit: Deze wordt verreden vanuit een ‘vliegende start’ vanaf de 200 meter lijn en dient om de deelnemers te selecteren en classificeren voor het sprinttoernooi. Bij een vliegende start starten de renners vanuit een machine die de renners ‘wegschiet’.
Sprint: Dit is een wedstrijd tussen twee tot vier renners over twee of drie ronden. De renner die het eerst over de finish komt wint de sprint. De renner die het beste resultaat uit drie races haalt gaat door naar de volgende ronde.

Individuele achtervolging: Twee renners bestrijden elkaar in een wedstrijd over een bepaalde afstand. De renners starten ieder aan een tegenovergestelde zijde van de baan. De winnaar wordt bepaald door de tegenstander in te halen of de afstand af te leggen in de snelste tijd.

Ploegenachtervolging: Twee ploegen bestrijden elkaar in een wedstrijd over vier kilometer. De ploegen starten ieder aan een tegenoverliggende zijde van de baan. De winnaar wordt bepaald door de andere ploeg in te halen of de afstand af te leggen in de snelste tijd.

Kilometer en 500 meter tijdrit: Dit is een individuele wedstrijd met staande start.

Puntenkoers: De puntenkoers is een specialiteit waarvan de einduitslag opgemaakt wordt door optelling van de door de renners verzamelde punten. De punten worden gewonnen tijdens de tussensprints en door het nemen van ronden voorsprong.

Leidersrace: Dit is een specialiteit waarvan de einduitslag opgemaakt wordt door optelling van de door de renners verzamelde punten. De punten kunnen worden gewonnen tijdens de sprints en door het nemen van ronden voorsprong.

Keirin: In dit onderdeel rijdt er een motor of scooter op de baan. Deze gangmaker mag niet ingehaald worden, zolang deze in de baan rijdt. De gangmaker verlaat de baan op 600/700 meter voor de finish. Daarna gaan de renners de sprint aan, de eerste die over de finish komt wint.

Teamsprint: Dit is een wedstrijd tussen twee ploegen, waarvan elke renner steeds één ronde de leiding moet nemen. Na de aflossing verlaat deze renner de baan. De mannenwedstrijd wordt verreden over drie ronden door ploegen van drie renners. De vrouwenwedstrijd wordt verreden over twee ronden door ploegen van twee rensters.

Koppelkoers (Madison): In dit onderdeel rijden de renners in koppels. De koppelkoers wordt ook wel Madison genoemd. In deze wedstrijd rijdt één renner van het koppel mee in de wedstrijd. De ander rijdt rustig rond in de baan. Op het moment dat de renners elkaar tegenkomen mogen zij elkaar aflossen met de arm, om zo de ander ‘in de wedstrijd’ te slingeren. Renners zijn vrij om te kiezen wanneer zij elkaar aflossen. Tijdens de wedstrijd kunnen er punten gehaald worden in tussensprints en op de finishlijn.

Scratch: Dit is een individuele wedstrijd over een van tevoren vastgestelde afstand. De junior dames rijden 7,5 km, junioren 10 km, elite dames 10 km en elite heren 15 km.

Afvalwedstrijd: Een afvalwedstrijd is een individuele wedstrijd waarin de laatste renner van elke afvalsprint wordt uitgeschakeld.

Een “6-daagse”-wedstrijd: Duurt zes opeenvolgende dagen en bevat minimaal 24 uren wedstrijdtijd.

Het omnium: Bestaat uit zes wedstrijden welke op één dag in de volgende volgorde worden verreden:
1) 200 meter tijdrit (vliegende start)
2) Puntenkoers (vijftien km met zes sprints)
3) Afvalkoers (elke twee ronden valt de laatste renner af)
4) Individuele achtervolging (3000 meter -2000 meter voor junioren- zonder finales, elke keer twee renners tegen elkaar die geselecteerd worden uit de stand van het algemeen klassement na de scratch wedstrijd)
5) Scratch wedstrijd (het aantal ronden waarbij de afstand van vijf km het dichtst wordt benaderd)
6) Een kilometer tijdrit (elke keer met twee renners in de baan, die geselecteerd worden uit de stand van het algemeen klassement na de puntenkoers).

Wat is er zo leuk aan?

Baanwielrennen is niet alleen een snelheidsspel en krachtmeting, je moet er ook goed bij nadenken. Er komt veel tactiek bij kijken en vereist een perfecte technische beheersing van de sport. Houd jij van tactische sporten en ben je behendig, dan is baanrijden waarschijnlijk iets voor jou!

Wat heb je er voor nodig?

Jij: Tactisch inzicht, aanleg technische sporten.
De fiets: De baanfiets lijkt op een normale racefiets, maar toch zijn er een aantal verschillen. Het belangrijkste verschil ten opzichte van een racefiets is dat op de baanfiets geen remmen heeft. Je moet toch altijd blijven trappen en kunt je benen niet stilhouden. Als je minder hard trapt rem je vanzelf af. Het is zelfs verboden om een rem op de fiets te hebben. Een ander verschil is dat een baanfiets ook geen versnellingen heeft, maar een verzet. Ook heb je vaak een ander soort band. Dit komt doordat je vaak op een houtenvloer rijdt in plaats van asfalt. Voor de tijdritfiets van de baan geldt hetzelfde als bij de baanfiets.

Wat kan een vereniging je bieden?

De KNWU heeft 203 aangesloten verenigingen en 135 stichtingen. Er zijn verenigingen die zich richten op meerdere disciplines van de wielersport, maar er zijn er ook een aantal die specifiek kiezen voor één discipline. Dit komt met name voor bij BMX- en mountainbikeverenigingen. Verenigingen die zich vooral richten op wegwielrennen, doen in de winter vaak aan veldrijden. Omdat de diversiteit binnen de verenigingen groot is raden wij jou aan om een vereniging te zoeken bij jou in de buurt. Op de website van de vereniging kun je kijken wat zij jou kunnen aanbieden.

Klik hier om een vereniging bij jou in de buurt te zoeken.

download de app

Heb je een iPhone of Android? Download de Talentenkoers-app dan hier