BMX

BMX is een van de spectaculairste disciplines uit de wielersport. Het bevat snelheid, behendigheid en bovenal fietsbeheersing. Het is een explosieve sport voor snelle types. BMX betekent Bicycle Moto Cross (de X staat voor Cross). Het werd een rage in de jaren ’80 toen de sport vanuit de Verenigde Staten ook naar Nederland kwam.

Wat is het?

BMX betekent Bicycle Moto Cross (de X staat voor Cross). BMX ontstond doordat fietscrossers met hun kleine fietsen over motorcrossbanen reden en sprongen maakten. Daarna kende de sport een kleine terugval, maar sinds een aantal jaren is fietscrossen weer helemaal ‘hot’. Dit komt mede doordat BMX in 2008 een Olympische sport is geworden.

Wedstrijden

BMX wordt beoefend op een baan met hindernissen (te vergelijken met een motorcrossbaan, maar dan kleiner en korter). De baan is meestal tussen de 300 en 500 meter met een startheuvel, verspreide hindernissen, kombochten, (dubbele) heuveltjes en als laatste de finishlijn met uitloop om weer tot stilstand te komen. De wedstrijden vinden plaats in diverse leeftijdsklassen, onderverdeeld in jongens en meisjes. De echte professionals heten de elite. Net als bij andere sporten is er sprake van verschillende kwalificatierondes per wedstrijd. Dit wordt bij het BMX manches of motos genoemd. Vervolgens krijg je een achtste, kwart, halve en de grote finale. Per ronde staan er meerdere rijders naast elkaar aan het starthek (max. acht) die zo snel mogelijk proberen als eerste over de finish te komen. De eerste vier van zo’n wedstrijd, behalve bij de motos, gaan door naar de volgende ronde of finale.

Wat is er zo leuk aan?

“Echt goed BMX’en voelt als vliegen” (Twan van Gendt, BMX elite mannen Nederland).
Je leert het door vallen en opstaan. Natuurlijk kun je je beschermen, maar de sport is alleen voor echt stoere jongens en meiden. De BMX scene in Nederland is een relatief kleine groep waar een enorm gevoel van saamhorigheid bij hoort. Ben jij energiek en heb je een flinke dosis lef? Dan is BMX waarschijnlijk wel een sport voor jou.

Wat heb je er voor nodig?

Jij: Vooral veel lef! Om de sport je eigen te maken moet je telkens je grenzen opzoeken.
De fiets: Bij BMX rijd je op een kleine fiets die geschikt is voor het springen over heuvels.
Verder: Daarnaast draagt een BMX’er een integrale valhelm (een helm die helemaal om het hoofd sluit) en bescherming aan de handen, knieën en ellebogen. Wat bij een echte BMX outfit niet mag ontbreken is stoere kleding! Veel rijders laten hun eigen naam op hun shirt drukken, zo zijn ze goed herkenbaar voor het publiek

Wat kan een vereniging je bieden?

De KNWU heeft 203 aangesloten verenigingen en 135 stichtingen. Er zijn verenigingen die zich richten op meerdere disciplines van de wielersport, maar er zijn er ook een aantal die specifiek kiezen voor één discipline. Dit komt met name voor bij BMX- en mountainbikeverenigingen. Verenigingen die zich vooral richten op wegwielrennen, doen in de winter vaak aan veldrijden. Omdat de diversiteit binnen de verenigingen groot is raden wij jou aan om een vereniging te zoeken bij jou in de buurt. Op de website van de vereniging kun je kijken wat zij jou kunnen aanbieden.

Klik hier om een vereniging bij jou in de buurt te zoeken. 

download de app

Heb je een iPhone of Android? Download de Talentenkoers-app dan hier