Mountainbiken?

Steile heuvels, smalle afdalingen en hindernissen. Mountainbiken in vlak Nederland? Jazeker! Hoewel Nederland niet echt bergachtig is, zijn er wel genoeg mogelijkheden voor mountainbike liefhebbers. Het seizoen loopt van maart tot oktober.

Wat is het?

Net als BMX is het mountainbiken populair geworden in de Verenigde Staten. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het in Europa geïntroduceerd en groeide het uit tot een volwassen sport, die in 1996 zelfs een Olympisch Kampioen voor Nederland voortbracht, Bart Brentjens. Het mountainbiken wordt verreden op heuvelachtig terrein wat een beetje te vergelijken is met veldrijden. Het verschil met veldrijden is dat bij het mountainbiken meer over heuvels wordt gereden. De weersomstandigheden zijn bij het mountainbiken vaak beter, omdat het een zomersport is. Mountainbiken is een duursport waarbij uithoudingsvermogen, techniek en inzicht de boventoon voert.

Cross country – Dit gaat meestal over een afgesloten parcours van een paar kilometer. Het parcours bevat vaak smalle paden, beklimmingen en afdalingen. De wedstrijden duren ongeveer twee uur en degene die als eerste over de finish komt is de winnaar.

Marathon – Mountainbike marathon is het onderdeel waarbij het grootste duurvermogen moet worden geleverd. Het aantal verreden kilometers ligt tussen de 80 en de 100 kilometer.

Downhill – Dit is een race op tijd of tegen een directe tegenstander vanaf een steile heuvel met hindernissen. Dit onderdeel is zeer spectaculair en vergt veel concentratie en technische vaardigheden.

Fourcross – Een relatief nieuw onderdeel is fourcross. Dit is in principe hetzelfde als downhill, alleen rijden dan vier rijders naast elkaar, tegelijkertijd de heuvel af. De eerste die over de finish komt heeft gewonnen.

Streetraces – Een MTB wedstrijd die niet in de bossen of door het zand verreden wordt, maar een wedstrijd die gewoon over de verharde weg gaat met hindernissen en obstakels. Een combinatie tussen een wielercriterium en een MTB wedstrijd.

Eliminator – Dit is een nieuw onderdeel binnen het mountainbike waarin vier rijders tegen elkaar strijden in een heat (kwalificatiewedstrijd per ronde). Hierbij gaan de twee besten steeds door naar de volgende ronde en wordt er niet perse van een heuvel af gereden.

Enduro – Enduro is een onderdeel van de mountainbike sport waar de rijder verschillende ‘proeven’ moet afleggen die worden getimed. Dit kan in een afdaling, bergop of in een cross country sectie zijn. Binnen de enduro moet de renner dus zowel technisch rijvaardig sterk zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en goed kunnen klimmen. Een enduro wedstrijd moet minimaal bestaan uit vier klassementsproeven. De winnaar is de rijder die over de vier proeven het snelste heeft gereden.

Bike Trial – Bike trial draait om één ding: behendigheid. De uitdaging is met de fiets obstakels zonder overwinnen zonder een voet aan de grond te zetten. In de wedstrijden worden er een aantal zogenaamde non-stops of secties uitgezet. Dit zijn korte, afgebakende routes die de deelnemers moeten afleggen. Hierbij houdt een jurylid nauwlettend in de gaten of de rijders fouten maken. Een voet aan de grond levert een strafpunt op, maar ook andere manoeuvres zoals met een pedaal op de grond steunen of de fiets ergens anders dan aan het stuur vasthouden laat het aantal strafpunten stijgen. De deelnemers krijgen op een wedstrijddag een bepaalde tijdsspanne om alle non-stops meerdere malen te rijden. Voor iedere non-stop geldt een maximale tijdsduur van 2 tot 2:30 minuten. Uiteraard wint degene met het laagst aantal strafpunten.

Wat is er zo leuk aan?

Mountainbiken is elke wedstrijd totaal anders. Het is een stoere sport die veel uithoudingsvermogen vereist. Bij het mountainbike rijd je altijd een ander soort parcours. De verschillende parcours zijn enorm uitdagend en een flinke dosis lef is daarom nodig. Ben jij sterk, fit en bezit je over een gezonde dosis lef? Dan is mountainbiken waarschijnlijk wel iets voor jou.

Wat heb je er voor nodig?

Jij: Lef en uithoudingsvermogen.
De fiets: Een mountainbike is anders gebouwd dan bijvoorbeeld een racefiets. Ze zijn aangepast aan het terrein en de ondergrond en hebben daarom bredere banden met meer profiel. Voor- en achtervering, schijfremmen en gripshifts (handvatten) zijn de kenmerken van een professionele mountainbike. Er zijn veel soorten mountainbikes te koop. Niet alle soorten zijn geschikt voor zware trainingen en wedstrijden. Net als bij andere disciplines rijdt men met een helm. Bij het downhill en fourcross gebruikt men een integrale valhelm (een helm die helemaal om het hoofd sluit), omdat deze onderdelen meer risico met zich meebrengen.

Wat kan een vereniging je bieden?

De KNWU heeft 203 aangesloten verenigingen en 135 stichtingen. Er zijn verenigingen die zich richten op meerdere disciplines van de wielersport, maar er zijn er ook een aantal die specifiek kiezen voor één discipline. Dit komt met name voor bij BMX- en mountainbikeverenigingen. Verenigingen die zich vooral richten op wegwielrennen, doen in de winter vaak aan veldrijden. Omdat de diversiteit binnen de verenigingen groot is raden wij jou aan om een vereniging te zoeken bij jou in de buurt. Op de website van de vereniging kun je kijken wat zij jou kunnen aanbieden.

Klik hier om een vereniging bij jou in de buurt te zoeken.

download de app

Heb je een iPhone of Android? Download de Talentenkoers-app dan hier