Veldrijden

In de herfst en winter door klei, modder, gras en asfalt. Veldrijden is voor bikkels. Het seizoen loopt van oktober tot maart. Een veldritwedstrijd vindt plaats op een speciaal parcours met verschillende ondergronden. Ook krijg je te maken met klimmetjes, trappen en andere hinderissen. Dit betekent dat je tijdens een wedstrijd wel eens op en af moeten stappen of moet lopen.

Wat is het?

Veldritwedstrijden vinden plaats op regionaal, nationaal en internationaal niveau, waarbij specialisten zoals Lars van der Haar, Marianne Vos, Mike Teunissen en Mathieu van der Poel tot de internationale top behoren. Er zijn veel Nederlanders en Belgen die aan veldrijden doen. Veldrijden wordt ook beoefend door wegwielrenners en mountainbikers, als seizoensoverbrugging, training of voorbereiding op het wielerseizoen.
De wedstrijden duren, afhankelijk van de leeftijdsklassen, tussen de 20 minuten en een uur. Veel korter dan een wegwedstrijd, maar ook veel intensiever en het kost meer kracht.

Wat is er zo leuk aan?

In een veldritwedstrijd kan van alles gebeuren. Veldrijden is ploeteren, afzien en doorzetten. Eenmaal begonnen ga je er helemaal in op: super spannend! Ben jij een bikkel die niet bang is om een beetje vies te worden, dan is veldrijden waarschijnlijk wel iets voor jou.

Wat heb je er voor nodig?

Jij: Enthousiasme! Er kan van alles gebeuren en dat maakt het spannend. Ga er voor.
De fiets: Veldritfietsen lijken op een racefiets, maar zijn niet helemaal hetzelfde. De banden hebben net als mountainbikes profiel, maar bij een veldritfiets zijn de banden breder en hoger. Tijdens een wedstrijd komt er vaak zand en/of modder op de fiets te zitten, daarom mag je tijdens een wedstrijd van fiets wisselen in de wisselzone. Zo kun je zonder problemen de wedstrijd verder rijden.

Wat kan een vereniging je bieden

De KNWU heeft 203 aangesloten verenigingen en 135 stichtingen. Er zijn verenigingen die zich richten op meerdere disciplines van de wielersport, maar er zijn er ook een aantal die specifiek kiezen voor één discipline. Dit komt met name voor bij BMX- en mountainbikeverenigingen. Verenigingen die zich vooral richten op wegwielrennen, doen in de winter vaak aan veldrijden. Omdat de diversiteit binnen de verenigingen groot is raden wij jou aan om een vereniging te zoeken bij jou in de buurt. Op de website van de vereniging kun je kijken wat zij jou kunnen aanbieden.

Klik hier om een vereniging bij jou in de buurt te zoeken.

download de app

Heb je een iPhone of Android? Download de Talentenkoers-app dan hier