Wielrennen?

In de frisse lucht met de wind door je haren, ultieme snelheden halen! Het wegwielrennen is binnen de wielersport de bekendste en meest beoefende discipline. Er zijn zo’n 7000 licentiehouders recreatief of professioneel met de sport bezig in Nederland. Er wordt dan ook door heel Nederland wel een wedstrijd of tocht georganiseerd, ook op jouw niveau!

Wat is het?

De eerste officiële wegwedstrijd vond plaats op 31 mei 1868 in Parijs. De bekendste wielerwedstrijd is natuurlijk de Tour de France.
Er zijn verschillende soorten wedstrijden:
Tijdrit: Dit is een individuele wedstrijd over een bepaalde afstand. Het gaat erom dat je de afstand zo snel mogelijk aflegt. Een korte tijdrit aan het begin van een (grote) wielerwedstrijd noem je een proloog. Ook zijn er ploegentijdritten. Tijdens een ploegentijdrit wordt er met meerdere renners gereden en is het belangrijk om elkaar zoveel mogelijk uit de wind te houden. De tijd van de derde of vierde renner telt vaak, zodat er als team gefinisht wordt.
Criterium: Dit is een wedstrijd op een afgesloten parcours, dit wordt ook wel een ‘rondje om de kerk’ genoemd.
Omloop: Dit is een wedstrijd op een afgesloten parcours tussen de vijf en vijftien kilometer. Vaak door het centrum van een dorp, maar ook over de landelijke wegen die rondom het dorp liggen.
Klassieker: Dit is een wedstrijd van stad-tot-stad en heeft soms een verschillende start- en finishplaats. Klassiekers gaan over een langere afstand dan criteriums, waarbij tussen de 150 en 220 renners van start gaan. In Nederland hebben wij ook een klassieker; de Amstel Gold Race.

Wat is er zo leuk aan?

Wielrennen is zowel een individuele sport als een teamsport. Het is een echte krachtsport en vraagt het uiterste van je doorzettingsvermogen. Ben jij een echte volhouder en snelheidsduivel, dan is wielrennen waarschijnlijk wel iets voor jou.

Wat heb je er voor nodig?

Jij: Vooral veel karakter! Deelnemen aan zo’n langdurige wedstrijd vraagt veel van je. Je moet je voorbereiden door intensieve trainingen. Vandaar dat de renners veel energie binnen moeten krijgen door middel van hun voeding. Dit doen ze vooral door het eten van pasta en het drinken van energiedranken.
De fiets: Racefietsen zijn gemaakt van lichte materialen met keuze uit verschillende soorten derailleurs, tandwielen en banden. Het aanbod bij wielerspeciaalzaken is enorm. Voor ieder budget is een passende fiets te vinden. Om lang met je racefiets te kunnen doen moet deze regelmatig schoongemaakt en nagekeken worden.
En verder?: Bij het tijdrijden wordt vaak gebruik gemaakt van speciaal materiaal. Naast de tijdritfiets met ligstuur en dichte wielen, wordt er gebruik gemaakt van een tijdrithelm. Dit materiaal draagt bij aan de aerodynamica en het gevolg is dat je minder weerstand hebt van de wind.

Wat kan een vereniging je bieden

De KNWU heeft 203 aangesloten verenigingen en 135 stichtingen. Er zijn verenigingen die zich richten op meerdere disciplines van de wielersport, maar er zijn er ook een aantal die specifiek kiezen voor één discipline. Dit komt met name voor bij BMX- en mountainbikeverenigingen. Verenigingen die zich vooral richten op wegwielrennen, doen in de winter vaak aan veldrijden. Omdat de diversiteit binnen de verenigingen groot is raden wij jou aan om een vereniging te zoeken bij jou in de buurt. Op de website van de vereniging kun je kijken wat zij jou kunnen aanbieden.

Klik hier om een vereniging bij jou in de buurt te zoeken.

download de app

Heb je een iPhone of Android? Download de Talentenkoers-app dan hier